Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

Αγνώριστος έχει γίνει ο ήρωας του Πόντου Β. Ανθόπουλος


Αγνώριστος έχει γίνει ο ήρωας 
του Πόντου Β. Ανθόπουλος
του Γιώργου Σωμαράκη

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει ο ανδριάντας του Πόντιου οπλαρχηγού Βασίλειου Ανθόπουλου. Ίσως κάποιοι να πουν ότι μικρά παιδιά εν αγνοία τους και πάνω στο παιχνίδι εκφράζονται με το να κάνουν «μασκαρά» έναν ήρωα του οποίου η ιστορία και οι αγώνες εκφράζουν όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό. Κάποιοι άλλοι να πουν ότι εσκεμμένα θέλουν να βλέπουν τον οπλαρχηγό σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι ζήσαμε και την αποκεφάλιση του «Βασιλ-Αγά» το 1999. Μπορεί επίσης να πούμε ότι απλά… τον ξεχάσαμε! Ότι και να πούμε είναι λίγο. Η πόλη έστησε έναν ανδριάντα τιμώντας έναν άνθρωπο ο οποίος θυσίασε τα πάντα, ακόμη και τη ζωή του πρεσβεύοντας υψηλά ιδανικά και μαζί του τιμώνται και όλοι αυτοί που αγωνίστηκαν και χάθηκαν στον Πόντο. Θυμίζουμε το ιστορικό αυτού του μνημείου για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην φροντίδα των λιγοστών μνημείων μας.

Ήταν Κυριακή πρωί, 31 Μαΐου του 1998, όταν ο τότε Δήμαρχος, κ. Τζαμτζής, έκανε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Πόντιου οπλαρχηγού, Βασίλειου Ανθόπουλου, στην πλατεία Πλαστήρα. Παρουσία πλήθους κόσμου ο τότε Δήμαρχος Σκύδρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε ομόφωνα και παρεχώρησε το συγκεκριμένο αυτό χώρο μετά από αίτημα της Ένωσης Ποντιακών Σωματείων από το 1995. Σημείωσε τότε ότι οι αντιθέσεις που αντιμετώπισαν δεν τους πτόησαν. Στις 15/12/1997 υποβλήθηκαν οι προτάσεις και τον Ιανουάριο του 1998 ξεκίνησε η κατασκευή. Ο Δήμος Σκύδρας είναι ένας κατεξοχήν προσφυγικός Δήμος και πέρα από τους πρόσφυγες της περιόδου του ’22 έχει δεχθεί και παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση είχε τονίσει ο κ. Τζαμτζής, τιμώντας όπως είπε έναν άνθρωπο που έχυσε το αίμα του πολεμώντας για την ελευθερία του Πόντου, που έχασε την ζωή του πολεμώντας τον Τούρκο κατακτητή και μαζί με αυτόν κατά την διάρκεια της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχασαν τη ζωή τους 350.000 Έλληνες. 

Στην εκδήλωση πέραν του μεγάλου πλήθους παραβρέθηκαν μεταξύ πολύ σημαντικών καλεσμένων και ο τότε Νομάρχης κ. Τάνος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης κ. Καμενίτης, ο οποίος και ήταν υπεύθυνος για θέματα παλιννοστούντων, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, οι Βουλευτές κκ. Γεωργιάδης, Βυζοβίτης, Φουντουκίδου, Καρασμάνης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης Π., ο Στρατηγός της 2ης μεραρχίας κτλ. Πέραν του Δημάρχου και του Νομάρχη μίλησαν ο κ. Κυριακίδης ως εκπρόσωπος των απογόνων του οπλαρχηγού «βασιλ-αγά» ή «βασιλ-ούστα» όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν στην περιοχή του Πόντου που έδρασε, ο πολιτικός επιστήμονας κ. Παναγιωτίδης και ο Διδάκτορας Ιστορίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ε. Πελαγίδης. Τον ανδριάντα θυμίζουμε ότι τον φιλοτέχνησε ο κ. Αλκαίος από την Έδεσσα.

Ένας συνδημότης μάλιστα, ο αείμνηστος, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, του οποίου η «πένα» έχει μείνει πραγματικά στην ιστορία εμπνεύστηκε τότε από τον μεγάλο οπλαρχηγό και έγραψε δύο αριστουργηματικά ποιήματα τα οποία και αφιέρωσε στη μνήμη του ως ελάχιστο φόρο τιμής. Τα ποιήματα του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του Δήμου «Το Βήμα» απ’ όπου και πήραμε κι εμείς πολλά στοιχεία. Σήμερα όμως, μετά και την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ανδριάντας, δημοσιεύουμε ένα άλλο ποίημα του Κώστα Ανδρεάδη το οποίο έγραψε στις 30 Μαΐου του 1999, για έναν παρόμοιο λόγο, την βεβήλωση της μνήμης του Βασίλειου Ανθόπουλου αφαιρώντας το κεφάλι του. 

Καταισχύνη και Ντροπή
Συγκεντρωθήκαμε εδώ συγγνώμη να σου πούμε
Γι’ αυτό το ανοσιούργημα να διαμαρτυρηθούμε.

Η παρουσία σου αυτή κοσμούσε την Πλατεία
Και ντρόπιασαν κακόβουλοι και νιώθουμε πικρία.

Ανάσταση ξημέρωνε και κάποιοι εγκληματούσαν
Ανθόπουλε, τραντέλληνα εσέ καρατομούσαν.

Στ’ ομοίωμα σου το σεπτό βγάλαν τα’ απωθημένα
Εσύ που επολέμησες στον Πόντο αντρειωμένα.

Πως μπόρεσαν και σήκωσαν αδίστακτα το χέρι
Εσύ που δεν φοβήθηκες το Τούρκικο μαχαίρι.

Άπλωσαν χέρι βέβηλο στο Ιερό σου σώμα
Με αίμα εσύ που πότισες του Πόντου τ’ Άγιο Χώμα.

Ο Ανδριάντας στήθηκε σαν σύμβολο ανδρείας
Κι ελάχιστο φόρο τιμής της ένδοξης θυσίας.

Οπλαρχηγέ Βασιλ’ Ουστά του Πόντου παλικάρι
Την δόξα, τον ηρωισμό κανείς δεν θα σου πάρει.
Κώστας Ανδρεάδης


Πηγή: 




Δεν υπάρχουν σχόλια: