Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

Τι συμβαίνει με τον δρόμο Χαλκηδόνα-Μελίσσι-παράκαμψη Γιαννιτσών;


Τι συμβαίνει με τον δρόμο
Χαλκηδόνα-Μελίσσι-παράκαμψη Γιαννιτσών;

Με όλα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, αυτό που ήρθε ως ένα ακόμη αγκάθι και κάνει τον Νομό να αποτελεί για μία ακόμη φορά «τον Νομό των εξαιρέσεων» (που όσες φορές το γράψαμε μόνο ένας πρώην Υπουργός είχε αντίρρηση), έρχεται το ζήτημα του δρόμου Χαλκηδόνα-Μελίσσι-τμήμα Παράκαμψης Γιαννιτσών να ταράξει τα ήδη θολά νερά της περιφερειακή μας ενότητας.
Βουλευτής του Νομού με επιστολή του «καρφώνει» την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι «έχει “υφαρπάξει” τα δεσμευμένα για το έργο της Πέλλας χρήματα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την αναβάθμιση της Δυτικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης. Βεβαίως, με απόλυτη ευθύνη των προηγουμένων Κυβερνήσεων και κάποιων υπηρεσιών που επέδειξαν μια ύποπτη αναβλητικότητα στην διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των μελετών». Μάλιστα λέει ότι Ακόμη και αν καταστεί αναγκαία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ο βουλευτής δηλώνει αποφασισμένος, να μην αφήσει να πάνε χαμένοι αγώνες ετών».
Επανερχόμενος ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης δηλώνει άγνοια για το ζήτημα, εκδίδει δική του επιστολή «απορίας» και, όπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Καλά, με επιστολές επικοινωνούν οι πολιτικοί άνδρες του Νομού; Αυτό πάλι είναι νέα…μόδα; Και ειδικά μεταξύ τους «γαλάζια στελέχη»; Απορίες, που δημιουργούνται εξαιτίας του πολύ σημαντικού ζητήματος περί του έργου, οι οποίες επίσης χρίζουν απάντησης…
Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας έχει ως εξής:
Αναγκάζομαι να επιστρέψω με την παρούσα επιστολή μου στο, ζωτικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, θέμα της δημοπράτησης του έργου «Χαλκηδόνα-Μελίσσι, τμήμα παράκαμψης Γιαννιτσών» το οποίο, όπως αναφέρονταν στα παραπάνω σχετικά έγγραφά μου, διαθέτει μελετητική ωριμότητα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όπως πληροφορούμαστε από την δημοσιευμένη στον τύπο (Πέμπτη, 30/8/2012) επιστολή του βουλευτή Πέλλας (σ.σ. αναφέρει το όνομα)το κονδύλιο των 120 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου μεταφέρεται (;) για τη χρηματοδότηση άλλου έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα «για την αναβάθμιση της Δυτικής Περιφερειακής Οδού».
Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και κατάφορη αδικία η οποία έχει ξεσηκώσει ήδη τους κατοίκους της Πέλλας τη στιγμή που εξακολουθούμε να παραμένουμε η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα μ’ ένα οδικό δίκτυο σε κακή κατάσταση, επικίνδυνο και εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφάλειας σε πολλά σημεία του. Επιπλέον, η Πέλλα παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς κάθετη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, χωρίς δυνατότητα να συγκρατήσει και να προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις που απαιτούν εύκολη πρόσβαση στα κεντρικά οδικά δίκτυα.
Η αισιοδοξία η οποία υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μετά από το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη με την ανάληψη της ηγεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της διαβεβαίωσης του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Διονύση Ψωμιάδη για παροχή προτεραιότητας στα τμήματα της Εθνικής Οδού που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τείνει να εξανεμιστεί. Ένα κλίμα αισιοδοξίας που κορυφώθηκε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, στην τελετή εγκαινίων του Τμήματος Άγρα-Βρυττά με το οποίο βελτιώθηκε θεαματικά μία διαδρομή στην οποία είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα κατά το παρελθόν και ενώ ετοιμαζόμαστε να εγκαινιάσουμε το ολοκληρωμένο τμήμα της παράκαμψης Παραλίμνης. Να σημειώσουμε ότι με την ολοκλήρωση του τμήματος της παράκαμψης Γιαννιτσών, εξασφαλίζεται η ικανοποιητική οδική διασύνδεση από την Σκύδρα μέχρι τη Χαλκηδόνα και μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της βατότητας στο υπόλοιπο τμήμα.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σας παρακαλώ να με ενημερώσετε άμεσα για το ποιος και με ποια διαδικασία αποφάσισε την μεταφορά του ποσού των 120 εκατομμυρίων σε άλλο έργο από το προαναφερόμενο και την απένταξή του από το Πρόγραμμα. Ελπίζοντας ότι υποστηρίζετε πλήρως τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων και την ορθολογική κατανομή των κονδυλίων σύμφωνα με προτεραιότητες που προκύπτουν με βάση τεκμηριωμένες και αντικειμενικές ανάγκες, ζητώ να προχωρήσετε άμεσα στην επίσπευση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του υπόψη έργου. Η απαίτηση για συμπλήρωση των μελετών με στοιχεία που αφορούν μικρά τεχνικά έργα που δεν προβλέφθηκαν στις μελέτες μπορεί να καλυφθεί άμεσα με χρηματοδότηση του ΠΕΠ και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για περεταίρω κωλυσιεργία.
Αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας καθώς οι πολίτες της Πέλλας δικαιούνται μία υπεύθυνη και ειλικρινή απάντηση για τα τεκταινόμενα».





Δεν υπάρχουν σχόλια: