Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

Τι συμβαίνει με τον ΧΥΤΑ Έδεσσας;


Φοβερές καταγγελίες για στημένη δημοπρασία του έργου "Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων" έφερε στο φως η εφημερίδα "PellaNEWS". Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει άμεση απάντηση εκ μέρους των αρμοδίων, διότι τα μισά μόνον να αληθεύουν από αυτά που αναφέρονται στην ένσταση της Εταιρείας «Άξιον Τεχνική» Α.Ε. οφείλει να παρέμβει ο Εισαγγελέας!
ΔΕΕ
«ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ
ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΕΔΕΣΣΑΣ»!

Καταγγελία από εταιρία του Νομού για επανάληψη της ίδιας κατάστασης σε νέα δημοπράτηση που τείνει να γίνει σκάνδαλο, αφού «φωτογραφίζουν» πάλι τους όρους!
Κι ενώ η κρίση προχωρά και το «δημόσιο συμφέρον» πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα με τις καταστάσεις τις οποίες ζούμε, φαίνεται πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό! Και κυρίως οι «πληγέντες» Δήμοι, που «υποφέρουν» οικονομικά όπως κραυγάζουν, την ίδια στιγμή όμως ετοιμάζουν «διαγωνισμούς» που δεν φαίνεται να συνάδουν με το «μαύρο δάκρυ» που ρίχνουν.
Απόδειξη η πολύ σοβαρή καταγγελία που έρχεται από την γνωστή και έγκυρη εταιρία «Άξιον Τεχνική» Α.Ε., που μέσω ένστασης αποκαλύπτει ότι «παραβιάζονται στη δημοπρασία του έργου του ΧΥΤΑ Έδεσσα οι κοινοτικοί όροι και το δημόσιο συμφέρον».
Λόγω του ότι το θέμα ήρθε στην κυριολεξία «επί του πιεστηρίου», περισσότερες λεπτομέρειες για να καταλάβετε τι συνέβη θα υπάρχουν στο επόμενο φύλλο, αλλά στο παρόν φύλλο θα δούμε μέσες άκρες τι γίνεται, για να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπο των ήλων, επιτέλους πια!
Έτσι μαθαίνουμε ότι ο διαγωνισμός του έργου θα γίνει στις 29/10/2012, ενώ η εταιρία, μεταξύ άλλων, έλαβε γνώση πριν από λίγες μέρες, στις 11/9/2012. Κατόπιν των «όρων» που υπάρχουν η «Άξιον» προχώρησε σε ένσταση, καθώς οι όροι με τις «προϋποθέσεις» τους, εσωκλείουν περίεργα πράγματα, όπως τα άρθρα 20.1α και 22.1 της διακήρυξης, όπου σύμφωνα με την εταιρία «ενίσταται κατά των όρων αυτών «ως καταχρηστικών εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και εναντίον των αρχών του δικαίου». Τι αναφέρεται σ’ αυτά θα τα δούμε στο επόμενο φύλλο για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, γιατί εμείς τα έχουμε βγάλει μελετώντας την ένσταση. Χαρακτηριστικά όμως αναφέρεται ότι «οι όροι της διακήρυξης των δύο αυτών άρθρων οδηγούν στο νοσηρό φαινόμενο των “φωτογραφικών όρων” και “κλειστών επαγγελμάτων”» και λέει χαρακτηριστικά, δια μέσου του υπογράφοντος την ένσταση Διευθύνων Συμβούλου της εταιρίας Δημήτριου Αρβανίτη, πωs «κανείς διαγωνιζόμενος δεν γεννήθηκε με μια σύμβαση λειτουργίας κάποιου ΧΥΤΑ, αλλά δουλεύοντας απέκτησε την βεβαίωση εμπειρίας, λειτουργώντας τον πρώτο του ΧΥΤΑ χωρίς να του έχει ζητηθεί προηγούμενη εμπειρία σε λειτουργία άλλου ΧΥΤΑ»! Απίστευτα πράγματα δηλαδή όπως βλέπετε, που μάλλον είναι για κλάματα παρά για γέλια! Για να δούμε όμως και το άλλο «χοντρό» του πράγματος ο κ. Αρβανίτης σημειώνει ότι «επίσης ο συγκεκριμένος όρος οδηγεί σε “σύγκρουση συμφερόντων”, διότι υπάρχει η εταιρία που λειτουργεί τώρα τον ΧΥΤΑ και απέκτησε την ζητούμενη εμπειρία μέσα από την λειτουργία του ίδιου ΧΥΤΑ σε προηγούμενο χρόνο και στον διαγωνισμό ευνοείται με τον όρο αυτό, αφού δεν έχει ανταγωνισμό». Καταλάβατε τώρα τι πάει να συμβεί;
Στο επόμενο φύλλο θα δούμε το μεγαλύτερο (αν όχι όλο) το περιεχόμενο της ένστασης, γιατί το πράγμα χοντραίνει όλο και περισσότερο και οι «φωτογραφίες» σε τέτοια ζητήματα είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, καθώς υποτίθεται ότι πλέον ο καθένας πρέπει να είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι να το καταβάλλει.
Μέχρι τότε ευχόμαστε οι υπεύθυνοι (που στην ουσία είναι οι Δήμαρχοι και Δημοτικές Αρχές Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας βεβαίως) να το σκεφθούν καλύτερα, γιατί θα βρεθούν έκθετοι στον κόσμο και σίγουρα, έκθετοι απέναντι στην «νομιμότητα»…




Δεν υπάρχουν σχόλια: