Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2012

Aντιφατικές δηλώσεις Αβραμόπουλου για τα Σκόπια


Aντιφατικές δηλώσεις Αβραμόπουλου
για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Aντιφατικές  είναι οι  δηλώσεις που έκανε στην Βοστώνη ο ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλος  για την επίσημη Ελληνική θέση στο ζήτημα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ διαβάζουμε:

Μέλη της Παμμακεδονικής ζήτησαν από τους Έλληνες διπλωμάτες αν έχει γίνει αποδεκτή πρόταση με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Ο κ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτή την περίπτωση. «Ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμιά απολύτως επίσημη θέση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Λίγους μήνες βέβαια πριν , ο κος Αβραμόπουλος δήλωνε:
Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Oμιλία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, 7.7.2012
[...] Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Τελικά κε Αβραμόπουλε, τι ακριβώς ισχύει;  H επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes) ή όχι;

TO ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ THΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ

Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ έλαβαν μέρος στη συνάντηση που διοργάνωσε ο Γενικός Πρόξενος κ. Ηλίας Φωτόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Θέμης Καρατζάς στο Ελληνικό Προξενείο Βοστόνης, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υφυπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, καθώς και του καινούργιου Πρέσβη της Ελλάδας κ. Χρήστου Παναγόπουλου. Οι Έλληνες διπλωμάτες πρόκειται να λάβουν μέρος στη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η οποία αρχίζει τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.
Ο Ύπατος Γραμματέας κ. Δημήτρης Χατζής ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία πως η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ συνεργάζεται στενά με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, όπως συνεργάζεται στενά και με τις Μακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και πολυπληθείς συλλόγους από την Ελλάδα. Με όλες τις προαναφερθείσες οργανώσεις μοιράζονται τις κοινές θέσεις στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ο Ύπατος Γραμματέας τόνισε πως οι θέσεις της Παμμακεδονικής παραμένουν σταθερές και δεν δέχεται σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Πληροφορεί και ενημερώνει τους Αμερικανούς πολιτικούς για τις εξελίξεις του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, αντιμετωπίζει με ακράδαντα επιχειρήματα την Σκοπιανή προπαγάνδα, συμπλήρωσε ο κ. Χατζής, η δε κινητοποίηση του κοινού μέσω διαδικτύου φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Η πρώην Ύπατη Πρόεδρος κ. Νίνα Γκατζούλη ενημέρωσε τους διπλωμάτες για την έκδοση από την Παμμακεδονική Ένωση του βιβλίωνMacedonia/Evidence που περιέχει την επιστολή των αρχαιολόγων, ιστορικών και ερευνητών μη Ελλήνων επί το πλείστον, αλλά και Ελλήνων, από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, με το οποίο έμμεσα ζητούν την απόσυρση της αναγνώρισης των Σκοπίων ως Δημοκρατία της «Μακεδονίας». Το δεύτερο βιβλίο που έκδωσε η Παμμακεδονική φέρει τον τίτλο The Macedonian File-The GreekMinority in FYROM under Bondage. Ο κ. Χρυσανθόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου, αναφέρεται στον εναπομείναντα γηγενή Μακεδονικό ελληνισμό του Κρουσόβου, Μοναστηριού, Γευγελής κτλ ο οποίος ακόμη καταδιώκεται από καταπιεστικές κυβερνήσεις. Τα δυο βιβλία προωθήθηκαν από την Παμμακεδονική σε πολιτικούς, διπλωμάτες και ακαδημαϊκά κέντρα στις ΗΠΑ και Ευρώπη. Η κ. Γκατζούλη αναφέρθηκε επίσης στο Δεύτερο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας τον περασμένο Ιούλιο στο οποίο έλαβαν μέρος 70 σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το χορευτικό της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» από τη Βοστόνη έλαβε μέρος στην επιτυχή αυτή εκδήλωση στις παραμεθόριες περιοχές της γενέτειρας. Το Αντάμωμα προώθησε την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά έστειλε ένα περίτρανο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι Μακεδόνες οι εντός και εκτός Ελλάδας είναι ενωμένοι, περήφανοι για την Μακεδονία και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να προστατέψουν την ιστορική τους κληρονομιά από κάθε κίνδυνο και κάθε πίεση.
Μέλη της Παμμακεδονικής ζήτησαν από τους Έλληνες διπλωμάτες αν έχει γίνει αποδεκτή πρόταση με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Ο κ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτή την περίπτωση. «Ακόμη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμιά απολύτως επίσημη θέση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός του Υπάτου Γραμματέως κ. Χατζή και της κ. Γκατζούλη η κ. Ρούλα Βασιλειάδη Μητκώνη Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής στη Νέα Αγγλία, ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και ο κ. Βασίλειος Γκατζούλης.
Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Θέμης Βούλγαρης, οι Πρώην Πρόεδροι κ.κ. Δημήτρης Τσούμπανος, Γεώργιος Τσάκαλης, Βασίλης Καυκάς, Δέσποινα Δημητροπούλου και Ελένη Βιδάλη.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμαρικανικων Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Θέμη Καρατζά για την άψογη διοργάνωση της συνάντησης και την σειρά ανάπτυξης των θεμάτων που έθεσε η ομογένεια στους διπλωμάτες.
Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: