Σάββατο, Μαΐου 05, 2012

Έσβυσε τελικώς η πυρκαγιά στον Υγροβιότοπο Άγρα


Έσβυσε τελικώς η πυρκαγιά
στον Υγροβιότοπο Άγρα

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες (Πέμπτη 3/5) στο εσωτερικό του υγροβιοτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, από εμπρησμό στις εσωτερικές νησίδες του υγροβιοτόπου και επεκτάθηκε επικίνδυνα στους καλαμιώνες. Ο ισχυρός άνεμος μετέδωσε την πυρκαγιά προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και κινδύνεψε ακόμη και το τουριστικό περίπτερο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο ύψος της ασφάλτου.
Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία αρχικά δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στις εστίες. Εκτιμώντας την κατάσταση ο επικεφαλής Διοικητής κ. Γεώργιος Νταουτάς, αιτήθηκε στις κεντρικές υπηρεσίες την υποστήριξη με εναέριες δυνάμεις. Στην επιχείρηση συμμετείχε με πλωτά μέσα και το προσωπικό του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα που έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη της περιοχής.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος με τον κ. Ψωμιάδη συμμετείχαν στο συντονισμό των ενεργειών σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Ο κ. Θεοδωρίδης εξάλλου μετέβη στην περιοχή, προκειμένου να έχει ενεργότερη συμμετοχή στην εξέλιξη των γεγονότων.
Μετά από την έγκριση που δόθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασαν επιτόπου και ξεκίνησαν την από αέρος κατάσβεση δύο νέου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη (Сanader 415 L). Τελικά, η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το απόγευμα. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσκόλεψαν πολύ το έργο της κατάσβεσης και κάηκε σχετικά μεγάλο μέρος των καλαμιώνων. Οι φλόγες έφτασαν τα 15-20 μέτρα.
Στο τέλος της επιχείρησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Γεώργιο Νταουτά, στον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας υποστράτηγο Δημήτριο Ζάχο, στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Μπονάτσο Παναγιώτη, στους πυροσβέστες και τα μέλη του πυροσβεστικού σμήνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση της κατάσβεσης. Επίσης, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον κ. Ψωμιάδη, στο πολιτικό προσωπικό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην οποία Προΐσταται ο κ. Κοκκολάκης, καθώς επίσης και στον Προϊστάμενο του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα κ. Κρουσταλακίδη Ιωάννη, στο προσωπικό της επιχείρησης και όλους όσους συνέβαλλαν με τα μέσα που διαθέτουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση καθώς δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στις εστίες της πυρκαγιάς και ο άνεμος δεν ήταν ευνοϊκός για την κατάσβεση. Η κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ευτυχώς ήταν άμεση. Παρά το γεγονός ότι δεν κινδύνεψαν σοβαρά ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες, η επιχείρηση είχε τεράστια σημασία για τη διατήρηση των οικολογικών αξιών και λειτουργιών της λίμνης. Στους καλαμιώνες φωλιάζουν και διατρέφονται πολλά σημαντικά είδη πουλιών και μικρά θηλαστικά τα οποία κινδύνεψαν άμεσα. Στους καλαμιώνες υπάρχουν αυτήν τη στιγμή νεοσσοί και αυγά πουλιών τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των σπάνιων και απειλούμενων. Όταν ξεσπάει πυρκαγιά οι γονείς των νεοσσών παραμένουν στις φωλιές τους και καίγονται μαζί τους. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι καταφέραμε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε την πυρκαγιά μετά από αρκετές ώρες έντονης και επίπονης προσπάθειας από αέρος και με επίγεια μέσα.
Ο Υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών-Νησίου ανήκει στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Στους στόχους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι η πολύπλευρη αξιοποίησή του στο πλαίσιο μίας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Εξάλλου, αποτελεί σημαντικό πόλο του τουριστικού συμπλέγματος Υγροβιότοπος Άγρα-Λίμνη Βεγορίτιδα-Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας-Παραδοσιακός Οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου-Χιονοδρομικό Κέντρο Καιμάκτσαλάν.
Δυστυχώς, κάθε χρόνο κάποιοι επιχειρούν τη διαχείριση του υγροβιοτόπου βάζοντας φωτιά στους καλαμιώνες. Η δράση αυτή υποβαθμίζει τον υγροβιότοπο και καταστρέφει τη ζωή και τις πολύτιμες αξίες που περικλείει. Ας δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτήν την ανορθολογική πρακτική. Καλώ τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε διαρκή επαγρύπνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό και είναι κρίμα να κινδυνέψουν τα δασικά οικοσυστήματα της Πέλλας από απροσεξία ή εγκληματική αμέλεια».

http://www.pellanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: