Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Και τώρα τί;


Και τώρα τί;
Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Οι ραγδαίες, ή σωστότερα, κατακλυσμικές, εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες, οριστικοποίησαν αυτό που αρκετοί αρθρογράφοι και πολιτικοί αναλυτές είχαν προσδιορίσει ως το «τέλος της μεταπολίτευσης».
Πραγματικά, αν εξετάσουμε το όσα συνέβησαν πριν, κατά την διάρκεια και μετά την ψηφοφορία για το 2ο «Μνημόνιο» θα διαπιστώσουμε, σε μια πρώτη ανάγνωση, τα εξής πρωτοφανή:
1. Δεκάδες βουλευτές αγνόησαν την κομματική πειθαρχία που είχαν ζητήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης.
2. Ακολούθησαν μαζικές διαγραφές: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν 22 βουλευτές και ένας ο Αργύρης Λαφαζάνης παραιτήθηκε από βουλευτής. Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ 21 βουλευτές τέθηκαν εκτός Κ.Ο. ενώ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι τίθενται εκτός Κ.Ο. δύο βουλευτές.
3. Ανετράπη πλήρως η κοινοβουλευτική εικόνα, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του 2009. Παραιτήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, από τις εκλογές μέχρι τώρα, περιόρισαν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 131 έδρες, τη ΝΔ στις 62 έδρες, τον ΛΑΟΣ στις 14, τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 έδρες, με δεύτερη δύναμη τους ανεξάρτητους βουλευτές που φθάνουν ήδη τους 63 (!). Μόνο στο ΚΚΕ δεν υπήρξε αλλαγή δύναμης που παραμένει στη Βουλή με 21 βουλευτές.
            Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν και αποδεικνύουν όχι μόνο το βάσιμο της αρχικής διαπίστωσης (οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης), αλλά και την έναρξη των πολιτικών διεργασιών που θα οδηγήσουν στο νέο σκηνικό.
            Πέρα όμως από το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, αξίζει νομίζω, να σταθούμε και στα σημαντικότατα, κατά την άποψή μου, πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προαναφερθέντων «αναταράξεων». Και για να γίνω πιο σαφής: Τι συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από την ανθρωπογεωγραφία του πολιτικού προσωπικού που συγκρούστηκε με τις αποφάσεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
            Μια πρώτη διαπίστωση και μάλιστα εντυπωσιακή, που προκύπτει από την ανάγνωση του καταλόγου των διαγραφέντων του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρόκειται για στενότατους συνεργάτες του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «εξ απορρήτων». Αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα: Χάρης Καστανίδης (ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (επιλογή Γ.Α.Π. για την θέση της Γραμματέως του Κινήματος),  Σπύρος Κουβέλης (αναδείχθηκε σε στέλεχος και υφυπουργό με την βοήθεια του Γ.Α.Π.), στα οποία πρέπει να προστεθούν και ορισμένα ακόμη, όχι τόσο γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Ο μακρύς κατάλογος των διαγραφών περιλαμβάνει βεβαίως και τις δύο «μεγάλες κυρίες» του ΠΑΣΟΚ, την κα Βάσω Παπανδρέου και την κα Λούκα Κατσέλη.
            Τι σημαίνουν όλα αυτά; Θα διακινδυνεύσω μια ερμηνεία (αν και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι πια και «με την βούλα», μια κυριολεκτικά κινούμενη άμμος, όπου οι ανακτορικές συνωμοσίες, τα συντροφικά μαχαιρώματα και οι βυζαντινές ίντριγκες δίνουν και παίρνουν): Μήπως ο στόχος είναι, ο προαλειφόμενος και επειγόμενος να αναλάβει την ηγεσία κ. Βενιζέλος, να παραλάβει τελικώς ένα «άδειο κέλυφος»; Ο χρόνος θα δείξει και μάλιστα πολύ σύντομα, μια και η αποσύνθεση του κόμματος είναι πια φανερή σε όλους, ακόμη και στους εθελοτυφλούντες.
            Έρχομαι τώρα στα επίσης «περίεργα» που συνέβησαν στον χώρο της ΝΔ. Και εκεί η ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που διεγράφησαν υπήρξε εντυπωσιακή, ίσως περισσότερο και αυτής του ΠΑΣΟΚ, αν αναλογισθούμε ότι πρόκειται για το κόμμα που –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Και όπως γνωρίζουν όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η προοπτική της ανάληψης της εξουσίας είναι η ισχυρότερη συγκολλητική δύναμη. Μια μικρή παρένθεση και προσωπική μου πρόβλεψη: Εάν υπήρχε μια ελάχιστη έστω πιθανότητα, με οριακές περιπτώσεις και συνδυασμούς αποτελεσμάτων, η ΝΔ να κατακτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αυτή εξανεμίσθηκε παντελώς.
            Επανέρχομαι στην «ονοματολογία». Έχουμε και λέμε: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος (από τους βασικότερους υποστηρικτές Σαμαρά στην κούρσα της ανάδειξης νέου Προέδρου) και Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ! Οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Μαργ. Τζίμας (τ. Υπουργός), Εμπορίου Γιώργος Βλάχος (τ. υφυπουργός), Εσωτερικών Χρ. Ζώης, Εξωτερικών (αναπληρ.) Κώστας Γκιουλέκας (τ. υφυπουργός). Η κα  Ελίζα Βόζενμπεργκ (αναπλ). γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (φανατική υπέρμαχος του κ. Σαμαρά). Τι ερμηνεία μπορεί να δοθεί στην περίπτωση της ΝΔ; Προτιμώ να μη διακινδυνεύσω μια ακόμη δική μου ερμηνεία (αν και έχω άποψη), αλλά να παραθέσω την εκτίμηση (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-2-2012) ενός από τους εγκυρότερους και πάντα καλά πληροφορημένους αναλυτές, του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού:
«...Έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, η Ν. Δ. εισέρχεται σ’ ένα δρόμο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα την οδηγήσει σε πολιτικοεκλογική αποδόμηση. Είναι ο ίδιος δρόμος που διέρρηξε τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνική βάση του, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι για την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκαν δύο χρόνια, ενώ για την αποδόμηση της Ν. Δ. θα πάρει πολύ λιγότερο, επειδή έχει πυκνώσει πολύ ο πολιτικός χρόνος...».
            Δεν γνωρίζω εάν οι αναγνώστες θα συμφωνήσουν με τις παραπάνω διαπιστώσεις και εκτιμήσεις, αλλά το βέβαιον είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και μεγάλης πολιτικής αστάθειας. Σίγουρα όμως η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές ελάχιστα θα θυμίζει ως προς την σύνθεσή της με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Και στο σημείο αυτό πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι.
ΔΕΕ

Πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Λόγος της Πέλλας" στις 15-2-12


Δεν υπάρχουν σχόλια: