Παρασκευή, Νοεμβρίου 04, 2011

Επέτειος απελευθέρωσης Αριδαίας


ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Η 4η Νοεμβρίου αποτελεί μία σημαντική ιστορική ημέρα για την Αριδαία.
Είναι η απελευθέρωση της Αριδαίας από τους Τούρκους. Η Αλμωπία ενσωματώθηκε στην Ελληνική επικράτεια μετά από περίπου 523 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς. Μέσα σε αυτούς τους πέντε αιώνες όλες οι προσπάθειες απελευθέρωσης, επαναστάσεις και ξεσηκωμοί πνίγηκαν στο αίμα. Έναν χρόνο μετά την επανάσταση του 1821 ο συμπατριώτης μας Αγγελής Γάτσος πρωταγωνίστησε στον ξεσηκωμό της Νάουσας που πνίγηκε επίσης στο αίμα. Οι προγονοί μας, ποτέ δεν συμβιβάστηκαν, ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι στην πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και ούτε σε άλλον κατακτητή.
Αντάρτες από όλη την Αλμωπία, έτοιμοι από χρόνια αναμένανε την ώρα, και σαν σήμερα 99 χρόνια πριν, όταν εισήλθε το ελληνικό τάγμα στην Αριδαία, η Αλμωπία ήταν ήδη ελεγχόμενη από τον αρχιμανδρίτη οπλαρχηγό Νίκανδρο Παπαϊωάννου και τους αντάρτες του.
Συμπατριώτες μας, άνθρωποι που γεννήθηκαν οι ίδιοι, οι γονείς τους, οι παππούδες τους, οι πρόγονοί τους μέσα στη σκλαβιά, που ποτέ δεν γνώρισαν τι σημαίνει ελευθερία, θυσίασαν τη ζωή τους, γι’ αυτό που δεν είδαν, γι’ αυτό που δεν γεύτηκαν, για την ελευθερία. Έδωσαν την ζωή τους για να ζήσουν τα παιδιά τους, για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι.
Αυτούς τιμούμε σήμερα, αυτούς οφείλουμε να τιμούμε κάθε χρόνο στις 4 Νοεμβρίου. Και όσο γνωρίζουμε την ιστορία μας, τόσο περισσότερο θα σεβόμαστε τους προγόνους μας, τους αγώνες τους και το αίμα που πότισε τη γη που σήμερα πατάμε. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Άλμωπες, ως λαός, ως κοινωνία, ως Έλληνες.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Οι υπερήφανοι λαοί, δεν χάνονται. Μπορεί να χτυπηθούν, να πονέσουν, ακόμη και να πεινάσουν. Πιθανόν να σκύψουν το κεφάλι και να χάσουν το δρόμο τους για λίγο, αλλά δεν παραδίδονται . Όπως δεν παραδόθηκαν οι Έλληνες στον Άξονα και στο 3ο Ράιχ. Όπως δεν παραδόθηκαν για 523 χρόνια στην ανίκητη για αιώνες Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όπως δεν παραδόθηκαν στις Θερμοπύλες. Δεν παραδιδόμαστε λοιπόν, δεν λυγίζουμε και δεν θα χαθούμε ποτέ, ότι και αν μας επιβάλουν να ζήσουμε, όποιον και αν έχουμε απέναντί μας. Δεν φοβόμαστε, γιατί αυτό επιβάλλει η ιστορία μας και αυτό επιτάσσει το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας και το αίμα που κυλά στις φλέβες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: