Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Απίστευτος τυχοδιωκτισμός!


Τον ρίχνουν...
Της Μαρίνας Μάνη
 
Τους υπουργούς ενημερώνει αυτή την ώρα ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας, ότι ο πρωθυπουργός συγκαλεί νωρίς το βράδυ στη Βουλή υπουργικό συμβούλιο, αλλάζοντας το σχεδιασμό του για σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής.
Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί φήμες ότι σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει παραίτηση της κυβέρνησης. Το μεγάλο ερώτημα, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν και αυτές οι φήμες, είναι αν το επόμενο βήμα είναι προκήρυξη εκλογών ή σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης χωρίς τον κ. Παπανδρέου στην θέση του πρωθυπουργού.
Όσο περνούν οι ώρες τόσο πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν τη δεύτερη εκδοχή, το σχηματισμό δηλαδή κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης χωρίς τον κ. Παπανδρέου στην θέση του πρωθυπουργού.
Την αρχή έκανε η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία ανακοίνωσε πως ανεξαρτητοποιείται (διαβάστε εδώ: http://hellenicinterest.blogspot.com/2011/11/blog-post_01.html).
Η Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές. Με αυτή την πρόταση φέρεται να συντάσσεται και η Τόνια Αντωνίου.
Σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες και η Εύα Καϊλή, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση "θα πράξει το καθήκον της με βάση το εθνικό συμφέρον".
Να σημειωθεί ότι οι κυρίες Αποστολάκη, Καϊλή και Αντωνίου ανήκουν στο λεγόμενο «Βενιζελικό μπλοκ».
Την ίδια στιγμή κύκλοι του Ευάγγελου Βενιζέλου επιμένουν να διαρρέουν ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα. Πηγές του Μαξίμου αντιθέτως, επιμένουν ότι είχε ενημερωθεί από το βράδυ της Κυριακής και προς επίρρωση παραπέμπουν στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 όπου ο κ. Βενιζέλος υπεραμυνόταν επί πολλή ώρα την επιλογή του δημοψηφίσματος.
Εναντίον αυτής της επιλογής τάσσεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στην ίδια γραμμή είναι και όλοι οι λεγόμενοι «μεταρρυθμιστές» υπουργοί οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν προβεί σε δηλώσεις.
Νωρίτερα, έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κοινή τους επιστολή ζητούσαν εκλογές αντιδρώντας στην απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι κ.κ. Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας Δημητρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης τόνισαν πως οι εκλογές αποτελούν τη μόνη πολιτική διέξοδο για τη χώρα, ενώ ανέφεραν ότι το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό.
Καθοριστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η σκέψη Σαμαρά να παραιτηθεί το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προκειμένου να προκηρυχθούν υποχρεωτικά εκλογές. Ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι είπε ευθέως ότι θα αποτρέψει «πάση θυσία» το δημοψήφισμα προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή την κίνηση θα προχωρούσε η ΝΔ μετά την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εφόσον η κυβέρνηση θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της. Κάτι που πια φαίνεται απίθανο να συμβεί...
Αυτή την ώρα Ηλίας Μόσιαλος, Σταύρος Λαμπρινίδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια: