Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά


Η σχολική επιτροπή για την Α΄ βάθμια εκπαίδευση του Δήμου Έδεσσας, κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση με ευχές για την νέα σχολική χρονιά. Παρ' όλο που στο σύνολό της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα σοβαρό και αξιοπρεπές κείμενο, υπάρχει μια εντελώς φαιδρή παράγραφος, που μπορώ μεν να υποθέσω ποιός από τα μέλη της Επιτροπής την πρότεινε, αλλά απορώ με ποιό σκεπτικό την περιέλαβε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η Δημοτ. Σύμβουλος Έφη Ταμβίσκου, ιατρός. Αναφέρομαι στην παράγραφο: "Είτε είναι Ελληνόπουλα είτε παιδιά μεταναστών, το ίδιο οφείλουν να ενσωματωθούν και να εστιάσουν, με την βοήθεια όλων μας, στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Δηλαδή; Τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Προφανώς κάτι βαρύγδουπο και κουλτουριάρικο, αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να προκαλεί άφθονο γέλιο...
ΔΕΕ
Ευχές Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δήμου Έδεσσας, για τη νέα σχολική χρονιά

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εύχεται στους μαθητές, γονείς, διδασκάλους, Διευθυντές και Διευθύντριες, Προϊστάμενους και Προϊστάμενες και λοιπό προσωπικό των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου μας, η χρονιά αυτή να είναι για όλους ευχάριστη, δημιουργική, γόνιμη αλλά προ πάντων αισιόδοξη. Είμαστε βέβαιοι, ότι καθένας από το θεσμικό η μη ρόλο τον οποίο κατέχει, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό, στο πλήρες φάσμα του συνταγματικού δικαιώματος όλων των μαθητών για μόρφωση.
Η κατάσταση που επικράτησε ειδικά κατά την τελευταία σχολική χρονιά, με τις περικοπές επιχορηγήσεων για επισκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες, δυστυχώς παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, παρά την προθυμία και την ικανότητα όλων των εμπλεκόμενων με τον φορέα Παιδείας, να ιεραρχούν τα προβλήματα, να εξοικονομούν πόρους και να διαθέτουν προσωπικό χρόνο και κόστος για την επίλυση των προβλημάτων. Η ανάθεση από τον Καλλικράτη επί πλέον αρμοδιοτήτων στην ενιαία πλέον σχολική επιτροπή παιδείας, μέσω του Δήμου, έγινε ελαφρά τη καρδία και χωρίς την ανάλογη οικονομική συνεισφορά.
H επιχορήγηση της δόσης που αναμένουμε, είναι κατά 45% λιγότερη από την αντίστοιχη περσινή, και από αυτά καλούμαστε, ως διαχειριστές, να καλύψουμε εκτός από τις πάγιες λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες, και την παντελή αδυναμία της κεντρικής εξουσίας, για ουσιώδη πράγματα, αυτονόητα σε ένα κράτος με δημόσια δωρεάν παιδεία!
Εκφράζουμε παρά ταύτα ακόμα την αισιοδοξία μας, ότι τα όποια προβλήματα εμφανιστούν, σε σχέση με τη στελέχωση των σχολείων, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, με την διαθεσιμότητα των βιβλίων κ.λ.π., να αντιμετωπιστούν από το Υπουργείο Παιδείας, έστω και τελευταία στιγμή, με κάθε αμεσότητα και ευαισθησία, παραβλέποντας όσον το δυνατόν τις γενικές οικονομικές συνθήκες.
Τα παιδιά στο σχολείο πρέπει να είναι απερίσπαστα και οι διδάσκαλοι οφείλουν να τα εφοδιάσουν με κρίση, γνώση και κατανόηση των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μας, ώστε να πραγματοποιήσουν τα προσωπικά τους όνειρα με τον πιο εποικοδομητικό για όλους τρόπο, αποφεύγοντας τα λάθη των γενεών που φεύγουν.
Είτε είναι Ελληνόπουλα είτε παιδιά μεταναστών, το ίδιο οφείλουν να ενσωματωθούν και να εστιάσουν, με την βοήθεια όλων μας, στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευελπιστούμε ο Θεός, να δίνει σε όλους μας υγεία, δύναμη ψυχική και πνευματική, υπομονή, διάθεση για δουλειά και με συνεργασία και σωστή οικονομική διαχείριση να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

Η Πρόεδρος                                             
Ταμβίσκου Ευτυχία                          



Δεν υπάρχουν σχόλια: