Σάββατο, Μαΐου 21, 2011

Μεγάλες καταστροφές από χαλάζι


Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση

Τεράστια η ζημιά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας, προκάλεσε η πρωτοφανής χαλαζόπτωση (βλ. εικόνα παρακάτω), που έπληξε την περιοχή. Σχετική  ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπέβαλε ο Βουλευτής του νομού μας Γιώργος Καρασμάνης, το κείμενο της οποία παραθέτουμε στην συνέχεια.
ΔΕΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι αγρότες στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Φλαμουριάς, Αγίας Φωτεινής, Άγρα, Νησιού, Βρυττών, Άρνισσας, Παναγίτσας, Ζέρβης, Αγίου Αθανασίου, Καρυδιάς, Κερασιάς του Δήμου Έδεσσας, Σαρακηνών, Κορυφής, Μεγαπλατάνου, Όρμας, Λουτρακίου, Λυκοστόμου, Σωσάνδρας, Πιπεριάς, Τσάκων και Πολυκάρπης του Δήμου Αλμωπίας, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης της 17ης Μαΐου.
Η θεομηνία ήταν τέτοια που το χαλάζι σωρεύτηκε σε ύψος 15-20 εκατοστά σε χωράφια, δρόμους και αυλόγυρους, φαινόμενο το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Στις περιοχές αυτές καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες, από κεράσια, επιτραπέζια ροδάκινα, βιομηχανικά ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, αμπέλια κλπ.
Πέραν των παραπάνω, οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ολοσχερή καταστροφή στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών σε ολόκληρο το Νομό. Για τους συγκεκριμένους παραγωγούς, χάνονται οι κόποι μιας ακόμη χρονιάς, στην οποία είχαν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες για μια ικανοποιητική παραγωγή, ώστε να επιβιώσουν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους αλλά και οι καλλιέργειές τους.
Την δραματική αυτή κατάσταση, αλλά και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει, επιδεινώνει και το γεγονός, ότι ο ΕΛΓΑ, είναι διαπιστωμένο ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη μοναδική αποστολή του: Σε άμεσες, αντικειμενικές εκτιμήσεις και σε δίκαιες ουσιαστικές αποζημιώσεις.
Είναι η συνέπεια της πλήρους απαξίωσής του από τη σημερινή Κυβέρνηση, με την σοβαρή έλλειψη γεωπόνων εκτιμητών, τις περικοπές δαπανών μετακίνησης των γεωπόνων εκτιμητών, την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποστολή πορισμάτων ζημίας και, βέβαια, στην καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων. Στα ανωτέρω να προστεθεί, ότι οι κερασοπαραγωγοί των πληγεισών περιοχών, ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί ρητά η τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μπατζελή, για τις μεγάλες ζημίες που είχαν υποστεί το έτος 2009 από την ακαρπία, σε ποσοστό μέχρι και 90%, σύμφωνα με προεκτιμήσεις των γεωπόνων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας.
Και μέσα σε όλα αυτά, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα έρχεται η Κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό νόμο του ΕΛΓΑ και επιβάλει στους αγρότες υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, μη αναλογιζόμενη για το αν υπάρχει η δυνατότητα απόδοσής τους από τους ανθρώπους αυτούς.
ΕΠΕΙΔΗ, η κατάσταση αυτή, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε δραματικά οικονομικά αδιέξοδα, δεδομένου ότι δεν έχουν άλλους πόρους εισοδήματος και επιβίωσης.
ΕΠΕΙΔΗ, αυτό, έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις κοινωνίες των πληγεισών περιοχών, λόγω των συνεπειών στις τοπικές αγορές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός
* Ποια επείγοντα μέτρα θα λάβει για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών από την πρόσφατη πρωτοφανή χαλαζόπτωση.
* Εάν προτίθεται να προβεί στην άμεση ενίσχυση του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας με τον απαραίτητο αριθμό έμπειρων γεωπόνων εκτιμητών προκειμένου να γίνουν – και για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα – γρήγορες αλλά και ουσιαστικές εκτιμήσεις.
* Εάν εγγυάται ότι στο εξής, οι εκτιμήσεις αυτές θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος της πραγματικής ζημίας των πληγέντων παραγωγών, και εάν θα τους καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις;
* Εάν οι πληγείσες περιοχές καλύπτονται από το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ με εναέρια μέσα, και εάν ναι, για πιο λόγο δεν πέταξαν τα αεροπλάνα προκειμένου να αποφευχθεί η θεομηνία αυτή;

Ο Ερωτών
Γιώργος Καρασμάνης Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας  

Δεν υπάρχουν σχόλια: