Πέμπτη, Μαΐου 19, 2011

Ὰρχισαν τα έργα;


Διάβασα πρόσφατα μια φλύαρη ανακοίνωση του Δήμου για μια "Παρέμβαση στο κέντρο της Έδεσσας", στην οποία κάποιοι επιχειρούσαν να ωραιοποιήσουν μια περίεργη "σημειακή" κατασκευή στο πεζοδρόμιο γνωστής καφετέριας-μπαρ απέναντι από την κεντρική είσοδο του γηπέδου. Δεν έχω πεισθεί όχι τόσο για την εκτέλεση αυτού του έργου, αλλά για τον λόγο που επιλέχθηκε αυτό και όχι κάποιο άλλο. Αν δεν με απατά η μνήμη μου το πρώτο έργο που προεκλογικά είχε θεωρηθεί άμεσης προτεραιότητας ήταν η αναμόρφωση της πλατείας στα "καταρρακτάκια" ώστε να εξαφανισθούν οι κακόγουστες και εξαμβλωματικές κατασκευές με τις κόκκινες "φάλαινες" που εξακολουθούν να προκαλούν το γέλιο των περαστικών και την αγανάκτηση των περιοίκων. Επειδή δεν νομίζω ότι κάποιος θα απαντήσει με σοβαρά επιχειρήματα, θα επανέλθω με φωτογραφίες από το χάος που έχει προκληθεί με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στην "παρέμβαση", η οποία υποτίθεται έγινε για να διορθώσει τα πράγματα.
ΔΕΕ

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Παρέμβαση στο κέντρο της Έδεσσας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα απέναντι από το στάδιο της Έδεσσας. Πολλοί συνδημότες μας εξέφρασαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σχετικά με την παρέμβαση μη γνωρίζοντας το περιεχόμενο της και την τελική μορφή που θα πάρει ο χώρος. Μετά από συζητήσεις και επεξήγηση του θέματος σε όσους συνδημότες μας είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την παρέμβαση, έγινε άμεσα αντιληπτό ότι θα δημιουργηθεί ένα όμορφο σημείο και ταυτόχρονα μία συγκοινωνιακή ρύθμιση για την αποφυγή της άναρχης στάθμευσης των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών η παρέμβαση παρουσιάζεται σε σχέδιο που επισυνάπτουμε και φαίνεται καθαρά ότι θα κατασκευαστεί παρτέρι με κηποτεχνία. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η παρέμβαση που πραγματοποιείται δεν έχει καμία σχέση με επέκταση πεζοδρομίου προς όφελος κανενός ιδιωτικού συμφέροντος, όπως αρχικά ακούστηκε.
Αντίθετα, η παρέμβαση που πραγματοποιείται είναι σημειακή και αφορά μέρος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην περιοχή, για τον εξωραϊσμό της και την πραγματοποίηση συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο της πόλης. Στόχος του σχεδιασμού αυτού είναι να δοθεί τέλος στην άναρχη κατάσταση της στάθμευσης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, να διευκολυνθεί η διέλευση των πεζών όπως ταιριάζει σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο σύνολό της είναι σίγουρο ότι η περιοχή θα αναδειχθεί και θα αποκτήσει αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: