Δευτέρα, Απριλίου 11, 2011

Ημερίδα για τα ενεργειακά



ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Γραφείο Τύπου

Τηλ. 23813 50785
e-mail:
press@edessa.gr
Έδεσσα, 11 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 10:00 π.μ. διοργανώνεται κοινή συνέντευξη τύπου των Δήμων Έδεσσας, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη στο Δημοτικό Θέατρο πρώην Δημαρχείου Νεάπολης, για τη δημιουργία του πρώτου πυρήνα ενεργειακά βιώσιμων κοινοτήτων στην ΠΚΜ.
Ο πυρήνας αυτός δημιουργείται με την  υποστήριξη του προγράμματος City_SEC/ Intelligent Energy Europe, μαζί με 8 φορείς από 6 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία).
Το έργο City – SEC έχει ως στόχο την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε Δήμους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» είναι μια πρωτοβουλία των δημάρχων της Ευρώπης να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έθεσε η Ε.Ε. για το 2020, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στις επικράτειες τους τουλάχιστον κατά 20%, μέσω της εφαρμογής Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στους τομείς της αρμοδιότητας τους. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.100 Δήμοι, εκ των οποίων 50 από τη χώρα μας, συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου οι εκπρόσωποι των πέντε (5) Ο.Τ.Α. θα υπογράψουν το «Έγγραφο στρατηγικής πολιτικής City_SEC Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» στο οποίο δηλώνουν με την πρόθεση τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελώντας τον πρώτο πυρήνα «Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων» (Sustainable Energy Communities- SEC) στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Το έγγραφο αυτό θα περιγράφει τις βασικές αρχές και τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής που θα χαράξουν, καθώς και τις δράσεις που θα υλοποιήσουν στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο έργο City_SEC.
Μετά τη συνέντευξη τύπου θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα :
«Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ενέργεια: Αξιοποίηση Ηλιοθερμικής ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις»
Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν οι δυνατότητες εφαρμογής των ηλιακών θερμικών συστημάτων στις εγκαταστάσεις των δήμων καθώς και τα προγράμματα  του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τους ΟΤΑ και τα δημόσια κτήρια.
Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Wide the See By Succ Mod/South East Europe, που έχει σα στόχο να προωθήσει τη θερμική εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης μεταφέροντας τις εμπειρίες της χώρας μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες στον κόσμο χώρες στη χρήση ηλιακών συλλεκτών, ενώ οι εξαγωγές των Ελληνικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των χωρών της Ε.Ε.
Η κοινή συνέντευξη τύπου και η ημερίδα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας» 11-15 Απριλίου 2011.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας» θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό με συμβουλές  Εξοικονόμηση  Ενέργειας στα ΚΕΠ και Δημαρχεία των πέντε δήμων

Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: