Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Άρθρο του Γ. Πασχαλίδη


Από τον φίλο πρώην υπουργό Γιώργο Πασχαλίδη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ για την Θεσσαλονίκη και νυν περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, λάβαμε ένα μαίηλ με αποσπάσματα άρθρου του, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής (13-3-2011), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Θεσσαλονίκη. Το δημοσιεύω με την παρατήρηση ότι όταν επιχειρούμε να "στρογγυλεύουμε" και να εξωραΐζουμε τα πράγματα υπέρ το δέον και τελικά ο αναγνώστης να αναρωτιέται "τι θέλει να πει ο ποιητής", τότε ο πολιτικός λόγος χάνει το νόημά του και μετατρέπεται σε "ξύλινο". Συγκριτικά προτρέπουμε τους αναγνώστες να διαβάσουν ένα αντίστοιχο άρθρο για το ίδιο θέμα εδώ: http://ethnologic.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html
ΔΕΕ

Ο Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Ανήκω σ’ εκείνους που επιλέγουν τον δρόμο της εκλογίκευσης της εξωτερικής πολιτικής, της εξομάλυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, της αποκλιμάκωσης μιας πολυδάπανης έντασης. Είναι όμως ένας δρόμος γεμάτος στροφές, εμπόδια, παγίδες. Είναι ελκυστικός, είναι δύσβατος, γι’ αυτό τα βήματα πρέπει να είναι μελετημένα, σταθερά, προσεκτικά», γράφει ο πρώην υπουργός και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Πασχαλίδης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής (13-3-2011), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Θεσσαλονίκη.
Όπως σημειώνει:
           «Όταν συναντιούνται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  μαζί με τον καφέ, τα αστεία και τα δώρα που θα ανταλλάξουν είναι φυσικό πως κάτι παραπάνω θα πουν και όχι μόνο για να περάσει η ώρα.
 Σ’ αυτό το μείγμα εθιμοτυπίας και διπλωματίας κρίσιμο ζήτημα είναι η συναίσθηση και η ισορροπία των ρόλων καθώς τα θέματα χαμηλής πολιτικής της οικονομίας , του πολιτισμού, του τουρισμού συναντιούνται με την ατζέντα της κυρίως εξωτερικής πολιτικής.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει κινήσεις στρατηγικού βάθους με τα απαραίτητα χαμόγελα μιας κατά παράδοση ευγενούς ιδιοτέλειας. Οι κινήσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς να είναι εξ ορισμού ούτε κερδίζω-χάνεις, ούτε κερδίζω-κερδίζεις γίνονται σε μια σκακιέρα όπου κυριαρχεί η αμοιβαία δυσπιστία και η ιστορική προκατάληψη.
Ο Γιάννης Μπουτάρης λειτουργεί ως δήμαρχος μιας διεθνούς, εξωστρεφούς, φιλόξενης πόλης παίρνοντας πρωτοβουλίες διεύρυνσης της επικοινωνίας, πύκνωσης των συγκοινωνιών, ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας. Ο Γιάννης  Μπουτάρης ανατρέπει τον κώδικα της φοβικότητας, έχοντας την αίσθηση των ορίων και των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και της συντεταγμένης πολιτείας.
Ανήκω σ’ εκείνους που επιλέγουν τον δρόμο της εκλογίκευσης της εξωτερικής πολιτικής, της εξομάλυνσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, της αποκλιμάκωσης μιας πολυδάπανης έντασης. Είναι όμως ένας δρόμος γεμάτος στροφές, εμπόδια, παγίδες. Είναι ελκυστικός, είναι δύσβατος, γι’ αυτό τα βήματα πρέπει να είναι μελετημένα, σταθερά, προσεκτικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: