Κυριακή, Μαρτίου 06, 2011

Περί τζαμιών

Το δημοσίευμα του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak (Νέα Αυγή) με τον προκλητικό τίτλο: " Βέτο της Ελλάδος για ναμάζι (=προσευχή) σε τζαμί"

Ήθελαν για ναμάζι, το Τζιντζιρλή τζαμί στις Σέρρες
μουσουλμάνοι της Θράκης

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011
Την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής (ναμάζι) στο Τζιντζιρλί Τζαμί των Σερρών, αιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών Τεμένων Δυτικής Θράκης και ο νομικός του εκπρόσωπος Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της ΝΔ και στέλεχος πλέον της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ο πρώην βουλευτής, το υπουργείο πολιτισμού απάντησε αρνητικά στο αίτημα, λόγω των εργασιών ανακαίνισης που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό τέμενος.
Ωστόσο ο ίδιος, έκανε λόγο για σκοπιμότητες, αφού όπως υποστήριξε, μέλη του συλλόγου επισκέφθηκαν τις Σέρρες και είδαν την κατάσταση του τεμένους. «Διαπιστώσαμε πως η ανακαίνιση έχει ολοκληρωθεί εδώ και επτά χρόνια και δεν γίνονται πλέον εργασίες» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ιλχάν, συμπληρώνοντας προκλητικά : «Αντιμετωπίζουμε με λύπη τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα αυτό. Εάν μας έδιναν άδεια θα κάναμε ναμάζι εκεί. Σκοπός μας ήταν να κάνουμε την προσευχή της Παρασκευής μέσα σε αυτό το τζαμί που έχει μείνει από τους προγόνους μας στις Σέρρες».
Η τουρκική εφημερίδα, επικαλείται την αρχή της αμοιβαιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου στο μέλλον να επιτραπεί η τέλεση μουσουλμανικής προσευχής στο Τζιντζιρλί Τζαμί. «Ενώ η Τουρκία μετά το αίτημα της Ελλάδας, άνοιξε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Αθήνα δεν έδωσε άδεια για ναμάζι (προσευχή) στα οθωμανικά τεμένη» αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα. Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε και για άλλα οθωμανικά τεμένη της χώρας, όπως των Τρικάλων, των Γιαννιτσών κ.α.

Σχόλιο ΔΕΕ: Υπενθυμίζω τις προεκλογικές εξαγγελίες του απελθόντος Δημάρχου για την ανακαίνιση και επανάχρηση του τζαμιού της Έδεσσας (Γενή Τζαμί). Μήπως κάποιοι ήξεραν κάτι παραπάνω από εμάς ή ήσαν απλώς αφελείς και δεν μπορούσαν να δουν πέρα από την μύτη τους. Είπαμε να φέρουμε τουρίστες στην Έδεσσα, αλλά όχι με οποιοδήποτε αντάλλαγμα!
Ας θυμηθούμε το προεκλογικό πρόγραμμα και τον σχολιασμό που είχα κάνει τότε:

(κλικ επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

"...Παρακάτω (στο προεκλογικό πρόγραμμα) διαβάζουμε και για ένα ακόμα κολοσσιαίο έργο που θα λύσει όλα τα προβλήματα της πόλης και θα προσελκύσει κυριολεκτικά καραβάνια τουριστών. Ποιο είναι αυτό το μεγαλεπήβολο έργο; Μα, το τζαμί της πόλης μας, τι άλλο φαντασθήκατε;
Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι «αποφορτισμένοι, χωρίς φοβικά σύνδρομα και αναφορές, αναμετρώμαστε (sic) με τον χρόνο και τελικά ενσωματώνουμε στον κορμό της πόλης όλες τις συνιστώσες». Και παρακάτω: «Ναι, ήρθε η ώρα της επανάχρησης του Τζαμιού της πόλης».
Υποθέτω ότι μετά το διάβασμα των παραπάνω ο καθένας μας αναρωτιέται: Ποιες είναι άραγε αυτές οι συνιστώσες που πρέπει να ενσωματωθούν; Τι σημαίνει επανάχρηση του Τζαμιού; Με τα λίγα ελληνικά που ξέρω, ο όρος επανάχρηση δεν σημαίνει απλώς επαναχρησιμοποίηση π.χ. για πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ, αλλά απόδοση στην προηγούμενη χρήση, δηλ. λειτουργία ως μουσουλμανικού τεμένους. Και που θα βρούμε τους μουσουλμάνους; Η απάντηση είναι ότι με λίγη καλή θέληση όλα τα προβλήματα λύνονται από την ακούραστη απερχόμενη Δημοτική Αρχή!..."



Δεν υπάρχουν σχόλια: