Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

Βάνδαλοι...


Άγνωστοι υπάνθρωποι προκάλεσαν καταστροφές στο Μνημείο που υπάρχει στην είσοδο του Διοικητηρίου της Έδεσσας, αφαιρώντας το ανάγλυφο με την ορειχάλκινη απεικόνιση της κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου. Αποτελούσε εικαστική σύνθεση του καλλιτέχνη Κ. Μίντση και είχε τοποθετηθεί στο μαρμάρινο Μνημείο (βλ. εικόνα) στην είσοδο της Νομαρχίας το 1996, ως ενθύμιο της ίδρυσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας.
Ο απερχόμενος Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε τα εξής:
«Θλίβομαι πραγματικά για την συγκεκριμένη πράξη η οποία πραγματοποιείται σε μία μεταβατική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο. Το άγαλμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη σύνθεση και η αφαίρεση της προτομής ουσιαστικά ακυρώνει το συμβολισμό και το διαχρονικό μήνυμα της εικαστικής δημιουργίας. Καλώ τους υπεύθυνους της συγκεκριμένης πράξης, έστω και σήμερα, να επιδείξουν ευαισθησία απέναντι στη δημόσια περιουσία και πολιτισμικά αγαθά και να επιστρέψουν την προτομή εκεί που ανήκει. Η αξία της προτομής εκτός του αγάλματος που αποτελεί τον φυσικό της υποδοχέα, είναι εξαιρετικά μειωμένη ενώ οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης του αγάλματος αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί παράνομης διακίνησης έργων τέχνης. Η παρούσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει τις εργασίες πλήρους αποκατάστασης του έργου αναγνωρίζοντας τη σημασία του πολιτισμού στην ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης απόψεων και ιδεών».

Σημ. ΔΕΕ: Διάβασα σε γνωστό ειδησεογραφικό ιστολόγιο τα εξής ανεπανάληπτα σε σχέση με το παραπάνω γεγονός: "Βανδαλισμός και κλοπή της προτομής του Μεγ. Αλεξάνδρου από το άγαλμα που κοσμεί την είσοδο της Νομαρχίας, σημειώθηκε από αγνώστους αργά εχθές το βράδυ".
Μερικές παρατηρήσεις:
1. Δεν υπάρχει άγαλμα, αλλά Μνημείο.
2. Προτομή είναι κάτι άλλο και διαφορετικό από το ανάγλυφο με την απεικόνιση της κεφαλής του Μ. Αλεξάνδρου που υπήρχε στο συγκεκριμένο Μνημείο.
Ας προσέχουμε τι γράφουμε και αν δεν ξέρουμε ρωτάμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: