Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

Ένας απολογισμός


ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Φίλες και φίλοι,
Έκλεισε ήδη μια εβδομάδα από την ημέρα των εκλογών που ανέτρεψε μια καθεστωτική παράταξη 36 ετών (!) στην πόλη της Έδεσσας και έδωσε την νέα δημοτική Αρχή για τα επόμενα 3,5 χρόνια στον καινούριο «καλλικρατικό» Δήμο Έδεσσας-Βεγορίτιδας.
Προσπαθήσαμε να δώσουμε την εκλογική μάχη και από το ιστολόγιο αυτό, ενημερώνοντας τους πολίτες, ξεσκεπάζοντας τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και τις συνηθισμένες υποσχέσεις με τις οποίες υπέκλεπταν την ψήφο των καλοπροαίρετων κατοίκων της περιοχής, κάποια κυκλώματα κακοπροαίρετων «πονηρών πολιτευτών» κατά Διονύση Σαββόπουλο.
Η νίκη τελικά ήρθε με το μέρος μας, αφού οι αγανακτισμένοι πλέον πολίτες είπαν «φτάνει πια», για να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά η αλήθεια της περίφημης ρήσης: «Μπορεί κάποιος να δουλεύει πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα, να δουλεύει λίγους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να δουλεύει όλους για πάντα είναι αδύνατον».
Οι τοπικές εφημερίδες έκαναν ήδη τον απολογισμό, τις αναλύσεις τους, τα σχόλιά τους και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω. Εκείνο που χρειάζεται είναι πλέον πολλή δουλειά και κυρίως συμμετοχή των πολιτών, που πρέπει να πειστούν ότι είναι αδύνατον κάποιες δεκάδες εκλεγμένων να φέρουν εις πέρας το τεράστιο έργο ανασυγκρότησης της περιοχής μας χωρίς την άμεση εμπλοκή των ίδιων των κατοίκων. Οι μέρες που κάποιοι λίγοι κλεισμένοι σε ένα γραφείο αποφάσιζαν για όλους μας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για τους λόγους που αναλύθηκαν στην πρώτη κιόλας ανάρτηση (Γιατί ένα Ιστολόγιο; http://edessadee.blogspot.com/2010/10/blog-post_15.html). Η πορεία του ήταν εντυπωσιακή, αν λάβει κάποιος υπ’ όψη ότι επρόκειτο για ένα τελείως εξειδικευμένο, προεκλογικό (με ό,τι απαξιωτικό περικλείει στην καθομιλουμένη αυτός ο όρος) και, θεωρητικά, προσωρινό δημιούργημα.
Και όμως. Το ιστολόγιο διάβασαν 3.000 περίπου επισκέπτες μέχρι σήμερα, προερχόμενοι από 16 διαφορετικές χώρες (οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες!) και ειδικότερα 707 από την Ελλάδα, 22 από τις ΗΠΑ, 16 από την Γερμανία, 7 από την Αυστραλία, 5 από τον Καναδά, 5 επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, 3 από την Κύπρο, 3 από την Ολλανδία, 2 από την Ιταλία, 2 από την Ελβετία, 2 από την Ρωσσία και από 1 από Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Νορβηγία και Σουηδία. Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι περισσότεροι από αυτούς του εξωτερικού, μου είναι γνωστοί και έδειξαν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την πόλη μας έστω κι αν βρίσκονται μακριά.
Κατέληξα λοιπόν στην απόφαση να διατηρήσω αυτό το ιστολόγιο, όχι πια με προεκλογικό περιεχόμενο, αλλά με καθαρά ενημερωτικό, όπου επίσης θα έχουν θέση και κείμενα συμπολιτών με προβληματισμούς, προτάσεις, κριτικές και γενικά με ό,τι έχει σχέση με τον νέο Δήμο.
Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό, που για μένα θα σημαίνει ότι η απάθεια και η αποχή από τα κοινά έδωσαν την θέση τους σε ένα πραγματικό νέο ξεκίνημα.

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

3 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Κάθε μορφής δημαγωγία και κάθε στρουθοκαμηλικός ελιγμός επαγγελματιών της πολιτικής αποκρύπτει τη βασική αλήθεια πως ο στόχος σ α ς είναι η τοπική και περιφερειακή α ν ά π τ υ ξ η,διευρυμένα και εξωστρεφώς,όπως ακριβώς και σε πραγματικό χρόνο εμφανίζονται οι βιοτικές ανάγκες των Εδεσσαίων Ελλήνων πολιτών,με την παράλειψη και τελική εγκατάλειψη ή την αθέτηση αυτής της διαμορφωθησομένης πραγματικότητας να αποβαίνη παντελώς,με αυτόν τον τρόπο,επιζήμια για ό λ ο υ ς(πρωτίστως τους συντοπίτες).

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

H περιφέρεια,η επαρχία έχει μεγάλες δυνατότητες,ί σ ω ς μεγαλύτερες κ α ι περισσότερες από το παρασιτικό,πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο άναρχα και ακαλαίσθητα,αθηνα'ι'κό κέντρο.Πρώτιστη σκέψη σ α ς,λοιπόν,η αποσυμφόρηση του χαοτικού αυτού αττικού άστεως και η ισομερής,ισορροπημένη ανάπτυξη με σοβαρές,στοχευμένες επενδύσεις με προοπτικές και μεγάλα,εν γένει,επαρχιακά έργα.Εμβάθυνση και εντρύφηση σε αποκεντρωτικές προσεγγίσεις και ό χ ι υπερσυγκέντρωση και,γενικότερα,συγκέντρωση.Να δοθούν ώθηση και κίνητρα για μονοκαλλιέργειες από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο σε διάφορα 'μικρά χωριά αλλά και σε κωμοπόλεις του νομού,στοιχεία απαραίτητα για την επίτευξη τοπικής οικονομικής αυτονομίας και (σχετικής πάντα) κοινωνικής ευημερίας ούτως,ώστε να απεξαρτηθή η περιοχή βαθμηδόν από την πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα πόλη,να ενισχυθή ο τ ο π ι κ ό ς χαρακτήρας,το γ η γ ε ν έ ς εδεσσηνο-μακεδονικό στοιχείο και να διαμορφωθή,να αποκτηθή σ ύ γ χ ρ ο ν η τοπική φυσιογνωμία.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Με θέληση,σχεδιασμό,οργάνωση,συντονισμό,ό ρ α μ α.