Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2010

Και πάλι για την Βεγορίτιδα


Προδημοσίευση από το (υπό έκδοση) βιβλίο
του Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη:

«ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ»
Η ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ

1. Γενικά
Η Λίμνη Βεγορίτιδα, γνωστή από την αρχαιότητα ως Βοκερίτις, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος, στα όρια των Νομών Πέλλας και Φλώρινας, με συντεταγμένες 40ο 45΄ Β και 21ο  47΄ Α.
   Εμφανίζεται επίσης και με τις ονομασίες Λίμνη Αρνίσσης, Αγ. Παντελεήμονα, Οστρόβου (παλαιότερα) και ορισμένες φορές ως Λίμνη Κέλλης.
   Πρόκειται για μια από τις σπανιότερες και ομορφότερες λίμνες της χώρας και λόγω του μεγέθους της, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι εξακολουθεί να είναι από τις ελάχιστες ολιγότροφες ελληνικές λίμνες. Για το τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι «ολιγότροφη» ή «εύτροφη» λίμνη, θα αναφερθούμε στην συνέχεια και έτσι δεν θα επιμείνουμε περισσότερο.
    Δυστυχώς, η γραφική και ειδυλλιακή αυτή λίμνη, με τις εξωγενείς και βίαιες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνον έχει περιορισθεί σε έκταση και βάθος, αλλά κινδυνεύει να εξαφανισθεί ή στην καλλίτερη περίπτωση να μετατραπεί σε μια ασήμαντη υδατοσυλλογή που θα καταντήσει ταχύτατα σε συλλεκτήρια δεξαμενή βοθρολυμάτων από τις αποχετεύσεις των γύρω οικισμών.
    Τί πρέπει να γίνει λοιπόν για την αποτροπή αυτών των δυσάρεστων για όλους εξελίξεων; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της λίμνης; Υπάρχει πράγματι υποβάθμιση του αλιευτικού της πλούτου; Πώς φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο ώστε να συζητούμε ακόμη και για την περίπτωση εξαφάνισης της λίμνης;
Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στις επόμενες σελίδες αυτού του βιβλίου (Κεφάλαια 4 και 6). Επί πλέον θα αναφερθούμε στην εξέλιξη της ιχθυοπανίδας της λίμνης και θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε την αλιευτική «ιστορία» της, με την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων.
     Τέλος, θα καταθέσουμε προτάσεις για την προστασία της λίμνης και την πολλαπλή αξιοποίησή της, ώστε να αποτελέσει και πάλι έναν σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής.
      Επίσης, σε ειδικό Παράρτημα, θα αναφερθούμε στα είδη των ψαριών της λίμνης με λεπτομέρειες για το κάθε είδος ξεχωριστά.
       Πιστεύουμε ότι η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων θα αποτελέσει ένα πρώτο βοήθημα σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει καλλίτερα την εκπληκτική και σπάνια αυτή λίμνη, που η αδιαφορία των πολλών και των κάθε είδους «αρμοδίων» οδήγησε στο σημερινό κατάντημα.

Η εξέλιξη της αλιευτικής παραγωγής
 
(Δεξί κλικ στους πίνακες για μεγέθυνση)

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Τέσσερεις κάτωθι παράγραφοι-προτάσεις αξιοποιήσιμες:
α.Για την Έδεσσα ειδικά και για την Ελλάδα γενικά χρειάζεται να τεθή αρχή διακυβέρνησης η εφαρμογή ευρείας,πολυεπίπεδης αναδιάρθρωσης,αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης:διοικητικής-στρατηγικής,φυσιογνωμικής-πνευματικής,(βιώσιμα)αναπτυξιακής-οικολογικής.
Κάποια βήματα που δύνανται να αλλάξουν την κατάσταση και να αντιστρέψουν το τοπικό δυσμενές κλίμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι:
1.(επίσημη) καταγραφή και κρήμνιση των ερειπωμένων και ερημωμένων κτηρίων της Εδέσσης και
2.τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των δημοτικών υπηρεσιών με οικολογικό προσανατολισμό και φιλικότητα προς το συνεχώς επιβαρυνόμενο περιβάλλον.
β.Οι ενεργειακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής,του νομού ολόκληρου αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πλούσιες,άφθονες:μ ό ν ο ν η αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας να σημειωθή,θα ηδύνατο να 'μιλούμε περί πλήρους ενεργειακής αυτονομίας της πόλης της Εδέσσης,τουλάχιστον,καθώς και περί παραγωγής φθηνού,αντικειμενικά,ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατοίκους.Το ίδιο επιβάλλεται από την εποχή μας και με τον ποταμό Αλιάκμονα αλλά και τον Αχελώο που αποτελούν θησαυρούς για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά που τα δύσκαμπτα γρανάζια της,κακώς εννοούμενης,γραφειοκρατίας (άεργης μήπως;) 'στον τόπο μα ςολοένα και δυσχεραίνουν 'στην ήπια και ορθολογική εκμετάλλευσή των,που ολοένα και παρεμποδίζουν και δημιουργούν (επίτηδες;) προσκόμματα.Καιρός να απαγκιστρωθούμε από ψευδοοικολογικές ανησυχίες και ευαισθησίες,να βλέπουμε εφεξής το ενεργειακό συμφέρον της χώρας μας και,προσεκτικά,βήμα-βήμα,να χαράσσουμε καινοτομικά,συνεπικουρούσης της τεχνολογίας αλλά και της Ε.Ε.,το ενεργειακό τοπίο,τον περιβαλλοντικό χάρτη της πατρίδας μας και,κατ'επέκταση,το ίδιο το (αυτονόητο;) μέλλον των παιδιών και απογόνων μας.
γ.Χρειάζεται ευρείας έκτασης,σύμφωνα με τους καιρούς μας,αποκεντρωτική ενεργειακή πολιτική και αποκεντρωτική ενεργειακή αποδέσμευση.Το μονοπώλιο της ΔΕΗ συνιστά εμπόδιο για τους Έλληνες πολίτες ενός πρωτοποριακού 21ου αιώνα.Ας προσανατολισθούμε σε κατευθύνσεις 'μικρών και ευέλικτων μορφών ΑΠΕ που παρέχουν άμεση και φθηνή ενέργεια για τις ανάγκες των εστιών και που δεν επιβαρύνουν (περαιτέρω) το φυσικό περιβάλλον,το οικοσύστημα,πανίδα και χλωρίδα.
δ.Ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης δέον να εμπεδωθή και να πραγματωθή,απαλλαττόμενοι της προπαγανδιστικής λογικής που ισχυρίζεται πως η Ελλάδα μολύνει πολύ σε πραγματικούς αριθμούς και σε συνάρτηση προς άλλες χώρες-μεγαθήρια (Κίνα,Ρωσία,Βραζιλία,Η.Π.Α.,Ινδία,Γερμανία,Γαλλία κ.ά.) και ότι δ ε ν είναι επιτακτική και αδήριτη η ανάγκη ενός ρυμοτομικού-πολεοδομικού σχεδίου διαφορετικού είδους και μιας ανασύνθεσης/αναχάραξης/αναπροσανατόλισης της έννοιας της βιομηχανίας και της εκβιομηχάνισης για την περιοχή.