Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

Πρόγραμμα Συνδυασμού (2)


Πολιτική Πρόταση για τον Δήμο Έδεσσας

Η διοικητική μεταρρύθμιση που πρόκειται να εφαρμοστεί με το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί πρόκληση για τις τοπικές μας κοινωνίες. Καλούμαστε να αποδείξουμε πόσο ώριμοι είμαστε για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
Το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα μεταφέρει πολλές αρμοδιότητες στα αιρετά συμβούλια, αρμοδιότητες που απαιτούν γνώση, ικανότητα και διάθεση με νέες ιδέες, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική διοίκηση προς όφελος της ανοιχτής κοινωνίας των πολιτών.
Η συνένωση του Δήμου Έδεσσας με τον Δήμο Βεγορίτιδας σε έναν ενιαίο δήμο δημιουργεί νέα δεδομένα για όλους μας. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συνένωση δυνάμεων, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε ισχυρό αναπτυξιακό πόλο, μέσα από μια νέα ορθολογική διαχείριση, ώστε:
·        Να ενεργοποιήσουμε όλους τους πολίτες.
·        Να βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια και στις πελατειακές σχέσεις.
·        Να σταματήσουμε την καθεστωτική αντίληψη του χθες.
·        Να ανατρέψουμε την δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των προηγούμενων διοικήσεων.
·        Να διεκδικήσουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση και να τους διανείμουμε δίκαια σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
·        Να μειώσουμε τις σπατάλες.
·        Να διαχειριστούμε την δημοτική περιουσία προς όφελος όλων.
·        Να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον.
       Ως ενεργοί πολίτες πιστεύουμε ότι η πρόοδος του Δήμου μας δεν θα έρθει δώρο από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της δικής μας προσπάθειας, της επίπονης εργασίας, του αγώνα μας, της διάθεσης ανθρώπων με καινούριες ιδέες.
Φιλοδοξούμε να σφυρηλατήσουμε ένα κοινό όραμα για τους ανθρώπους του Δήμου μας, τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά, που παράγουν μέσα από την δουλειά τους, την επιστήμη τους, την τέχνη τους ή τον νεανικό τους ενθουσιασμό.
Στόχος μας είναι να ενώσουμε όλους τους πολίτες του νέου δήμου, ανεξάρτητα από κομματικές πεποιθήσεις, να ξεκινήσουμε έναν κοινό αγώνα, να κόψουμε μαζί τους δεσμούς με το αδιέξοδο χθες και να βαδίσουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.
Επιθυμούμε να δώσουμε στον δήμο μας πρωτεύοντα ρόλο, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά στην ουσία.
Εμπιστευόμαστε τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, και θέλουμε να αναδείξουμε τα χωριά μας σε πρότυπα κέντρα σύγχρονης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Γνωρίζοντας ότι η πηγή πλούτου της περιοχής μας είναι τα υψηλής ποιότητας Κεράσια, Μήλα και Ροδάκινα, παρεμβαίνουμε δυναμικά στην αγροτική οικονομία και αναζητούμε νέους τρόπους επεξεργασίας και προώθησής τους σε καινούριες αγορές, για την ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων και την συγκράτηση των παιδιών μας κοντά στις οικογένειές τους, προφυλάσσοντας έτσι τα χωριά μας από την ερήμωση.
        Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση, με στόχο την πολυήμερη διαμονή του τουρίστα, ώστε να ωφελούνται ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς.
        Για την δημιουργία θέσεων εργασίας στηρίζουμε τις επιχειρήσεις της περιοχής και προωθούμε την σύσταση βιοτεχνικού πάρκου.
        Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που άφθονο περιτριγυρίζει την περιοχή μας, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Διασφαλίζουμε την βιοποικιλότητα στην λίμνη Βεγορίτιδα, στους υδροβιότοπους, στα ποτάμια, στα δάση και σε κάθε κοιτίδα πρασίνου, με συστήματα βιολογικών καθαρισμών και άλλες δράσεις περιορισμού της ρύπανσης ή της αλόγιστης εκμετάλλευσης.
        Στηρίζουμε τον αθλητισμό της περιοχής με υποδομές και δράσεις που δυναμώνουν την λειτουργία όλων των αθλητικών συλλόγων, ενώ παράλληλα φροντίζουμε για την διάδοση όλων των αθλημάτων. Ενισχύουμε τα σωματεία που επιδεικνύουν σημαντικό έργο στον τομέα τους.
        Βάζουμε σε νέες βάσεις τις συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των μετακινήσεων και να συνδέσουμε κάθε γωνιά του νέου Δήμου με όσο το δυνατό περισσότερα μέσα μεταφοράς. Προτεραιότητά μας είναι η αξιοποίηση του σιδηροδρόμου και η προώθηση της δημιουργίας αεροδρομίου στην Άρνισσα.
        Για εμάς επιτυχία σημαίνει ικανοποίηση του πολίτη ως προς τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πολιτικής προστασίας, κοινωνικής μέριμνας, εξυπηρέτησης στην καθημερινότητά του.
Στο νέο αυτό ξεκίνημα σε θέλουμε δίπλα μας, να σου δώσουμε την δυνατότητα να πάρεις εσύ την τύχη σου στα χέρια σου, να προσφέρεις τις γνώσεις σου, τις ικανότητές σου, την εμπειρία σου, τις ιδέες σου, στην προσπάθεια όλων μας να κερδίσουμε το στοίχημα για το καλό του τόπου μας.
Σε καλούμε σε μια συλλογική προσπάθεια σύνθεσης αντιλήψεων και θέσεων, μακριά από κάθε είδους χειραγώγηση και απόπειρα καταγραφής κομματικών δυνάμεων ή προσωπικών μηχανισμών.

(Συνεχίζεται)



Δεν υπάρχουν σχόλια: